Vanhan tiilikaton maalaus NowoCoat-tiilikattopinnoitteella

Jokainen tiilikate omaa suojaavan maalikerroksen tiilen pinnassa. Tämän maalikerroksen tärkein tehtävänä on suojata huokoista betonitiiltä vedeltä. Kun kattotiilen ikä alkaa olla noin 15 - 20 vuotta, tiilen suojaava maalikerros alkaa kulua ilmaston rasituksen, kuten auringon, sateiden, lumen ja jään vaikutuksesta niin, että sitä ei välttämättä ole enää tiilen pinnassa kuin murto-osa alkuperäisestä. Tällöin tiili imee itseensä vettä jopa 300 g tiiltä kohden. Veden imeytyessä tiileen, muodostaa tiili erinomaisen alustan kasvustojen kasvulle, koska ravinnon kuten veden saanti on taattu tälläiselta alustalta. Veden lisääntymisen määrä ja lämpötilan laskiessa pakkasen puolelle vesi jäätyessään laajenee ja alkaa rapauttaa tiiltä.  Tämän vuoksi tiili, kuten muutkin katteet tarvitsevat tämän suojaavan maalikerroksen estämään katteen kulumista ja että se kestäisi odotetun elinkaaren. Tämän vuoksi tiilikattoa tulee huoltomaalata/pinnoittaa nykypäivänä säännöllisen väliajoin (n. 15 vuoden välein), jotta varmistetaan tiilikatteen toimivuus ja odotettu elinkaari. Huoltomaalaus on suositeltavaa suorittaa myös ammattilaisen toimesta, sillä maalaukseen kuuluu useampi vaativa työvaihe, jotta saavutetaan onnistunut ja kestävä lopputulos.

Kuinka pinnoitus tapahtuu?

Tiilikaton huoltomaalaus alkaa katteen painepesulla. Pesu on vaativin ja tärkein työvaihe. Katto pestään korkeapainepesulla puhtaaksi kasvustosta liasta ja muusta epäpuhtauksista. Pesussa tulee saada kaikki maalin tartuntaan vaikuttavat epäpuhtaudet ja irtoava vanha pinnoite poistettua, kuitenkaan vahingoittamatta tiiltä. Pesussa käytettävä paine ja vedenmäärä on ratkaisevassa asemassa pesun onnistumiseen ja tiilen keston kannalta. Näin pesulaitteisto tulee olla ammattikäyttöön ja juuri kattojen pesuun suunniteltu laite, ettei vahingoiteta olemassa olevaa katetta. 

Pesun jälkeen katto tulee käsitellä kasvustonpuhdistusaineella (NowoClean), jolloin varmistetaan mahdollisten kasvuston jäämien puhdistus sekä palautetaan tiilikatteen oma pH-arvo. Pesun ja käsittelyn jälkeen tiilikaton tulee antaa kuivua hyvin ennen seuraavaa eli maalaus toimenpidettä.

Katon kuivuttua tiilikatto maalataan ohennetulla tiilikattopinnoitteella (NowoCoat). Ohennettu maali imeytyy huokoiseen tiilikatteeseen ja muodostaa erittäin hyvän tartunnan sekä täyttää huokoisia kohtia tiilessä. Ensimmäisen kerroksen kuivuttua tiilikatto maalataan ohentamattomalla tiilikattopinnoitteella. Tiilikattopinnoite muodostaa paksun suojaavan kerroksen, joka suojaa tiiltä jälleen vedeltä ja muilta ilmaston rasituksilta sekä antaa jopa uuden veroisen visuaalisen ilmeen. Näin tiili on palautettu joskus jopa uutta tiiltä parempaan kuntoon, jolloin tiilikaton toimivuus palautuu ja elinkaarelle saadaan jatkoa.

Kuvassa etualalla maalattu ja taaempana pesty vanha tiilikate.

Miksi valita NowoCoat tiilikattopinnoite?

NowoCoat on ammattikäyttöön suunniteltu kattopinnoite, joka eroaa perinteisistä tiilikattomaalista erilaisen koostumuksen ja sideaineistuksen vuoksi. Perinteiset tiilikattomaalit valmistetaan perinteisesti yhdestä sideainetyypistä (akrylaatista), jolla on todettu olevan hyvät ominaisuudet tiilikattomaalin vaatimiin ominaisuuksiin, kuten UV-rasitukseen, vedenhylkivyyteen ja värinsäilyvyyteen. NowoCoat-tiilikattopinnoite muodostuu poikkeavasti useammasta eri sideaineesta (sisältää mm. akrylaattia) ja sideainemäärä tuotteessa on suurempi kuin perinteissä maaleissa. Mitä tällä on haettu? Maalin ominaisuudet määräytyvät lähes täysin sideaineesta ja sideainetyypistä. Kun NowoCoat on halunnut kehittää parhaan mahdollisen pinnoitteen tiilikattojen pinnoitukseen ammattilaisille, on todettu, että saavuttaakseen nämä ominaisuudet tarvitaan jotain uutta ja poikkeavaa, useampaa sideainetta ja sideaineen määrää täytyy nostaa. Näin viimeisimpään sideaineteknologiaa käyttäen NowoCoatilla ollaan saatu vietyä tuotteen ominaisuudet uudelle tasolle kilpailijoihin verrattuna. NowoCoatin ominaisuuksiin kuuluu erinomainen täyttävyys ja peittävyys (100% peittävä jopa 40 ym kalvon paksuudella), parempi tartunta eri materiaaleihin (tiili, pelti, muovi), pysyvästi elastinen ja erinomainen maalin levittyvyys pensselillä ja ruiskulla (vähemmän sumua). Näiden ominaisuuksien vuoksi NowoCoat on tällä hetkellä tiilikattopinnoitteiden markkinajohtaja suomessa ja muissa pohjoismaissa. Kysy lisää niin kerromme!

NowocoatTiilikattomaalausTiilikattopinnoite