Peltikaton remontti vai huoltomaalaus?

Peltikatto on yksi Suomen yleisimmistä kattomateriaaleista sen edullisuuden ja muovattavuuden vuoksi. Peltikatto on yleensä kuumasinkittyä peltiä, joka on valmiiksi pinnoitettu tehtaalta tullessaan tai se maalataan asennuksen jälkeen paremman ruostesuojan ja ulkonäön saavuttamiseksi. Olipa pinnoite tehdaspinnoite tai jälkeenpäin maalattu, ei se kestä ikuisuuksia. 

Pinnoittamaton peltikatto on syytä maalata ensimmäisen 5 vuoden kuluessa asennuksesta ilmaston ja auringon aiheuttamien vaurioiden välttämiseksi. Kun pinnoite/maali on riittävän kulunut pääsee itse pelti/sinkkipinta altistumaan ilmaston rasituksille ja se alkaa ruostumaan. Ruoste on merkki siitä, että huoltomaalauksen kanssa on viivästytty ja vauriota on päässyt jo syntymään. Tilanne ei sentään ole vielä sellainen, että peltikatetta tarvitsisi vaihtaa, vaikka monet kattoremontteja tekevät yritykset ovatkin sitä mieltä. Ruostekohdat voidaan korjata huoltomaalauksen yhteydessä, eikä katetta niiden osalta tarvitse vaihtaa.

Normaali peltikatteen odotettu käyttöikä on 50+ vuotta ja se voidaan saavuttaa helposti, mikäli kattoa huolletaan ja huoltomaalataan ajoissa. Käyttöikänsä aikana peltikatto huoltomaalataan yleensä noin 3-4 kertaa mikäli käytetään laadukkaita ja käyttötarkoitukseen sopivia peltikattomaaleja ja pinnoitteita sekä noudatetaan suositeltua huoltomaalausväliä. Yleinen suositus huoltomaalausten välille on n.10-15 vuotta. 

Yleinen väite on, että mikäli katossa on vuoto, tulee katto vaihtaa. Nykyaikaisilla, erinomaisilla korjaustuotteilla kattojen vuodot ja reiät voidaan korjata, eikä katon vaihtamiselle ole syytä. Coating Source:n tuotevalikoimasta löytyy mm. Kemperol-vedeneristeet erilaisiin kattojen vuotokorjauksiin. Pitkäikäisillä Kemperol tuotteilla voidaan tiivistää katon läpiviennit, korjata vuodot tai vahvistaa heikoja kohtia. Kemperol-tuotteet on helppoja asentaa esim. huoltomaalauksen yhteydessä. Säännöllisillä huoltomaalauksilla sekä riskikohtien korjauksella (Kemperol-tuotteet) säästetään rahaa ja pidennetään katteen elinikää. Näin peltikatteen käyttöiäksi voidaan helposti saavuttaa 50+ vuotta.

Kemperol tuotteisiin voit tutustua täältä: Kemperol vedeneristeet

Huoltomaalaus Nowo Metal Roof Top WB-peltikattopinnoitteella

Peltikaton huoltomaalauksen ajankohta on viimeistään silloin kun ensimmäiset ruosteet on nähtävillä katossa tai vanha maali on haalistunut ja pahimmassa tapauksessa irtoaa katteesta. Paras aika huoltomaalaukselle on silloin kun ruostetta tai hilseilyä ei vielä esiinny ja maali on korkeintaan hieman haalistunut. Mikäli huoltomaalaus tehdään ajoissa, säästytään suuremmilta vauriokorjaustöiltä ja kustannuksetkin ovat edullisemmat. Hyvissä ajoin tehdyllä huoltomaalauksella voidaan saavuttaa myös materiaalisäästöjä.

Nowo Metal Roof Top WB on uudentyyppinen peltikattopinnoite, joka perustuu usean sideaineen yhdistelmään (akryyli- ja alkydipolymeerejä). Sideaineiden seos mahdollistaa ainutlaatuisen kestävyyden ja erinomaisen tartunnan erilaisille alustoille (sinkki, teräs, maalattu- ja pinnoitettupeltikate). Nowo Metal Roof Top WB sisältää korroosiota ehkäiseviä, aktiivisia ruosteenestopigmenttejä, joiden ansiosta valmis kattopinta suojaa erinomaisesti korroosiolta ja ruosteen syntymiseltä. Nowo Metal Roof Top WB suojaa kattopintaa UV:n säteilyltä, kestää lämpötilan vaihteluita ja pohjoisen olosuhteita sekä on pysyvästi elastinen pinnoite. Nowocoatin Quick-dry teknologia mahdollistaa paksumman pinnoitekerroksen levittämisen ilman pohjamaalaus tarvetta ja siten Nowo Metal Roof Top WB muodostaa kestävämmän ja suojaavamman pinnoitteen alustalle. 

Monikäyttöisellä Nowo Metal Roof Top WB pinnoitteella voidaan suorittaa huoltomaalaus vanhalle maalatulle peltipinnalle, uudismaalaus aikaisemmin maalattomalle pinnalle tai paksumpi pinnoitus erityistä ruostesuojaa vaativiin kohteisiin. Nowo Metal Roof Top WB ei tarvitse erillistä tartuntapohjamaalia, vaan sen erikoissideaineiden ja ruosteenestopigmenttien johdosta se soveltuu sellaisenaan pinta- ja pohjamaaliksi. Nowo Metal Roof Top WB pinnoitteella saavutettava, perinteisiä peltikattomaaleja paksumpi maalikerros myös suojaa korroosiolta ja mekaaniselta rasitukselta muita paremmin. 

 

Kattoremontti vai huoltomaalaus?

Peltikaton elinkaari on oikein huollettuna jopa yli 50-vuotta. Mikäli katon huolto on jostain syystä laiminlyöty tai sen kunto on normaalista poikkeava, kannattaa ensimmäiseksi kartoittaa katon kunto. Kartoituksen voi teettää ammattimaisella kuntotarkastuspalveluiden tuottajalla, jolla ei kuitenkaan välttämättä ole kokemusta katon pinnoittamisesta tai remontoimisesta.  Maksuttomia tarkastuksia tarjoaa useimmat kattoremontteihin erikoistuneet yritykset tai katon huoltoon ja pinnoittamiseen erikoistuneet yritykset. Katon kunnon kartoitus on hyvä pyytää sekä remontteihin että pinnoituksiin keskittyneiltä, ammattimaisilta toimijoilta, jotta katon kunnosta saadaan luotettava ja faktoihin perustuva arvio. Yllättävän monesti koko kattoa ei tarvitsekkaan vaihtaa, vaan katto saadaan korjattua kohdennetuilla, pienillä korjauksilla ja huoltomaalaamalla. Tällöin säästetään rahaa ja itseasiassa tehdään ekologinen valinta, sillä remontista syntyvältä jätteeltä vältytään. 

 

Tuotteet:

Nowo Metal Roof Top WB- peltikattopinnoite

Kemperol 2K-PUR Vedeneriste