Katto on syytä tarkastaa ennen talven tuloa
Kesän vaihduttua nopeasti syksyksi on paras aika tehdä syyshuolto kiinteistölle ja katolle ennen talven tuloa. Talvi rasittaa kattoja erityisesti lumikuorman painolla, rajuilla lämpötilan vaihteluilla suojasta pakkaseen, lumien putoamisella katolta ja sulamisesta aiheutuvalla kosteudella. Syksyllä onkin tärkeää tarkastaa tai tarkastuttaa katto ja katolla olevien varusteiden sekä läpivientien kunto. Esimerkiksi tiilikatolta on syytä tarkastaa tiilien kunto ja vaihtaa haljenneiden tiilien tilalle ehjät. Katemateriaaliin tehtyjen läpivientien juuressa on kiinnitettävä huomiota niiden reunojen tiiveyteen, vettä läpi päästävällä reiällä saattaa olla suuret haittavaikutukset pidemmällä aikavälillä.
Läpivientien tarkastus ja tiivistäminen
Katoilla voi olla monia erilaisia läpivientejä, esimerkiksi tuuletus- tai ilmastointiputkille. Talon rakennusvaiheessa läpiviennit on tietysti asennettu tiiviisti omilla tiivistesarjoillaan, mutta keväisin painavat lumikuormat saavat aikaan kovan rasituksen liukuessaan katolta alas. Putoava lumikuorma voi vahingoittaa kiinnitystä sekä huonontaa läpiviennin tiiveyttä. Siksi kaikki läpiviennit on hyvä tarkastaa ja tiivistää tarvittaessa vähintään kerran vuodessa, mielellään kahdesti, keväisin ja syksyisin.
Mikäli läpivienneissä tai tuuletusputkien juuressa havaitaan irtoamisen jälkiä tai halkeamia, ne tulee kiinnittää ja paikata vesitiiveyden varmistamiseksi. Kattomateriaalin alta löytyvä aluskate estää kyllä veden pääsyn rakenteisiin, mutta veden päästäminen aluskatteeseen tarkoituksella ei ole suositeltavaa pitkässä juoksussa.
Kemper System vedeneristystuotteet
KEMPEROL vedeneriste- ja pinnoitustuotteiden valikoimasta löytyy ainutlaatuisia tuoteratkaisuja vedeneristystä vaativiin korjauskohteisiin. Kattopintojen, läpivientien tai sadevesijärjestelmien korjaus onnistuu saumattomasti, kestävästi ja kustannustehokkaasti.
Kemperol 2K-PUR
KEMPEROL tuoteperheestä löytyvä Kemperol 2K-PUR estää tehokkaasti veden pääsyn asennetun vedeneristekerroksen alle. Ominaisuuksista mainittakoon, että se on helposti muotoiltavissa erilaisille pinnanmuodoille ja siinä on erittäin hyvä tarttuvuus lähes kaikille alustoille. Yhdessä Kemperol fleece -kankaan kanssa asennettuna tuote muodostaa lujan, vettä eristävän rakenteen, jolla saavutetaan elastinen ja pitkäikäinen, mekaanisesti kestävä paikkaus. Kemperol tuotteilla voidaan korjata ja tiivistää katolla olevat riskirakenteet ja vuotokohdat kestävästi (eliniänodote 25 vuotta) huoltotoimien yhteydessä.
Harjatiivisteen asennus parantamaan vedenpitävyyttä
Tiilikattojen harjatiivistykset (harjatiilen) ovat monesti puutteelliset vanhoissa rakennuksissa. Vanhojen tiilikattojen harjatiivistys on usein jätetty tekemättä (luotetaan harjatiilen ja aluskatteen vedenpitävyyteen) tai se on tehty solumuovitiivisteellä. Solumuovitiivisteessä käytetty liima menettää liimautuvuutensa muutamassa vuodessa jolloin tiiviste irtoaa helposti eikä suorita enää tehtäväänsä. Nykyään uusien kattojen asennuksessa käytetään erillistä harjatiivistemattoa, joka on täysin hengittävä (säilyttää yläpohjan tuuletuksen), mutta pitää veden, lumen ja roskat poissa yläpohjasta. Harjatiiviste voidaan helposti asentaa syystarkastuksen yhteydessä harjatiilien alle. Tämä on erittäin kustannustehokas ja helppo huoltotoimenpide parantamaan katon toimivuutta.
Kattopintojen puhdistus
Kattopintojen puhdistaminen on yksi tärkeimpiä huoltotoimia ennen talven tuloa. Katon puhtaana pitäminen ehkäisee kasvustojen kasvua ja kattopintoihin kohdistuvaa rasitusta. Puhdistukseen riittää pääsääntöisesti harjaus tai lehtipuhaltimella puhaltaminen, kun huoltotoimenpiteet tehdään säännöllisesti, eikä katolla ole suuria määriä lehtiä tai neulasia. Samalla kiinteistön vesikourut tulee puhdistaa, jotta vesi ohjautuu oikeaan paikkaan poistuessaan katolta.
Mikäli katoilla havaitaan suuria määriä likaa tai kasvustoa, on isompi puhdistus tarpeen. Tiilikatoilla esimerkiksi sammaleenestoaineen levittäminen parin vuoden välein poistaa sinne kuulumattoman kasvuston ja pitää katon puhtaampana. Mikäli tiilen pinnoite on jo rikkoutunut, on hyvä alkaa suunnittelemaan isompaa huoltotoimenpidettä, kuten pinnoitusta tai kyllästekäsittelyä (näistä vaihtoehdoista löytyy tietoa ratkaisut osioista). Peltikatolla harvemmin kasvustoa esiintyy, mutta mikäli ilmansaasteita kertyy katolle ja leväkasvustoa alkaa muodostua, on hyvä suorittaa huoltopesu katolle. Pinnoitteen ikäännyttyä sekä n. 15 vuoden ikäiselle peltikatolle huoltomaalaus alkaa olla jo ajankohtainen.
Tee-se-itse vai ammattilainen huoltamaan?
Voiko huoltotoimenpiteet tehdä itse? Tottakai! Perushuoltotoimenpiteet, kuten puhdistus ja tarkastus onnistuu melkein jokaiselta, joka katolle pystyy kapuamaan. Katolla liikkuessa ja työskennellessä tulee muistaa työturvallisuus (turvavaljaat!) vahinkojen välttämiseksi. Suurempien huoltojen ja korjausten suhteen kannattaa kysyä ammattilaiselta apua. Ammattilainen osaa valita oikean korjaustoimenpiteen ja tuotteen kohteeseen kuin kohteeseen. Lisäksi ammattilaiselta saa työlle takuun. Nykyisin moni ammattilainen tarjoaakin huoltosopimuksia niin taloyhtiöille kuin yksityisille asunnon omistajille. Kiinteistön omistajan ei näin tarvitse huolehtia asiasta sen enempää. Huoltotoimenpiteet ovat kohtalaisen edullisia ja maksavat itsensä takaisin katon elinkaaren pitenemisenä. Lisäksi huolloista saa kotitalousvähennyksen.